Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΥΡΟΣ!!!!


                                                                    ΣΚΥΡΟΣ!!!!



       Η πρωτευουσα της Σκυρου απλωνεται στα ποδια του λοφου του καστρου. Η περιοχη του καστρου υπηρξε συνεχως κατοικημενη απο την αρχαιοτητα. Τα λευκα, κυβικα σπιτια κολλημενα μεταξυ τους σχηματιζαν ενα ειδος τειχους που προφυλασσε τους κατοικους απο τη μανια των βοριαδων αλλα και απο τους κατακτητες. Αξιζει να περπατησετε στα στενα δρομακια με τα εμπορικα καταστηματα και τα εργαστηρια ξυλογλυπτικης και επιπλοποιιας. Αν σταθειτε τυχεροι μπορειτε να θαυμασετε απο κοντα το εσωτερικο ενος σκυριανου σπιτιου με τα εξαιρετικης τεχνης σκαλιστα επιπλα.




      Αξιοθεατα/Μουσεια...
 *Το βυζαντινο φρουριο που δεσποζει στην κορυφη του λοφου, κτισμενο στη θεση αρχαιας Ακροπολης. Σωζονται τμηματα απο τα τειχη των Ιστορικων χρονων ενω στην κορυφη σωζονται τμηματα των βυζαντινων οχυρωσεων και η δεξαμενη.
 *Την Επισκοπη, πολυ κοντα στην κορυφη του Καστρου. Προκειται για τα ερειπια του ναου της Παναγιας, που κτιστηκε τον 9ο αιωνα στη θεση ναου της Αθηνας.
 *Το καστρομοναστηρο του Αγιου Γεωργιου. Ιδρυθηκε το 906 απο τον Νικηφορο Φωκα και τον Ιωαννη Τσιμισκη. Στην εκκλησια του Αγιου Γεωργιου του θαυματουργου υπαρχουν εξαιρετικες τοιχογραφιες, ενω εντυπωσιακη ειναι η θεα απο τι υψωμα της μονης.
 *Το αγαλμα της Αιωνιας Ποιησης στην πλατεια Ελευθεριας. Δημοφιλης τοπος για απογευματινο περιπατο, με μαγευτικη θεα.
 *Τις εκκλησιες και τα ξωκλησια, που φτανουν στα 260 σ' ολο το νησι.
 *Το αρχαιολογικο μουσειο με αξιολογα εκθεματα, κυριως αγγεια και ευρηματα που χρονολογουνται απο το 2500 π.Χ. εως την κλασσικη εποχη. Θα δειτε επισης αναπαρασταση σκυριανου σπιτιου.
 *Το Λαογραφικο Ιστορικο μουσειο που στεγαζεται στο σπιτι της οικογενειας του ιστορικου Φαλταιτς, με εργαλεια και αντικειμενα του παλαιου νοικοκυριου και επισης το Σκυριανο Σπιτι, με χαρακτηριστικη διακοσμιση και διαταξη των χωρων.


             Σκυριανο Σπιτι








      Εξορμησεις και Σπορ...
   Θα κολυμπησετε στις παραλιες Μωλος και Μαγαζια, που θεωρουνται απο τις καλυτερες του νησιου. Θα πατε στην Κυρα Παναγια και την Ατσιτσα, μια ομορφη πευκοφυτη τοποθεσια με πολλα λιμανακια οπου μπορειτε να απολαυσετε τη μοναξια και την ηρεμια. Ακομη θα κολυμπησετε στην Καλαμιτσα και στον Πευκο, εναν γραφικο κολπο με αμμουδια και ταβερνες.

          Κυρα Παναγια

           Ατσιτσα




       Ψυχαγωγια...
   Αν και η Σκυρος δε φημιζεται για τη νυχτερινη της ζωη, θα βρειτε μπαρ και κεντρα διασκεδασεως. Ονομαστες ειναι οι γιορτες της Αποκριας, ενω αν βρεθειτε σε παραδοσιακο γαμο θα εχετε την ευκαιρια να δειτε πως αναβιωνουν τα ηθη και τα εθιμα. Μη χασετε τις εκδηλωσεις που γινονται τον Ιουλιο και τον Αυγουστο στο υπαιθριο θεατρο της Χωρας. Γινονται πολλα πανηγυρια, με σημαντικοτερα αυτο του Αγιου Ερμολαου στις 25 Ιουλιου, στις 27 Ιουλιου του Αγιου Παντελεημονα και της Παναγιας της Λιμπιανης στις 8 Σεπτεμβριου.


     Γιορτη Αγιου Ερμολαου




    Τοπικα προιοντα/Αγορες...
   Στη Σκυρο θα δοκιμασετε τις παραδοσιακες τραχανοπιτες και "τεροπταδια" πιτακια με τραχανα και ρυζι. Η γλυκια εκδοχη της παραδοσιακης κουζινας ειναι οι τηγανιτες που παραδοσιακα συνδεονται με τα γαμηλια εθιμα. Ακομη θα βρειτε εξαιρετικο τραχανα, τυρι, μελι και νοστιμη φαβα. Η Σκυρος θεωρειται σημαντικος ψαροτοπος και "λημερι" αστακων. Μην παραλειψετε να δοκιμασετε την αστακομακαροναδα οπου την βρειτε, οπως και ροφος που συνηθιζεται να προσφερεται ψητος. Βεβαια στην αγορα ξεχωριζουν τα παραδοσιακα επιπλα, διακοσμητικα και κεραμικα.



             Σκυριανα Αλογακια



           http://affiliate.linkwise.gr/z/372129/CD14741

           http://affiliate.linkwise.gr/z/553171/CD14741/
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου