Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑΥΠΛΙΟ....ΕΝΑΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!!





                     ΝΑΥΠΛΙΟ.....ΕΝΑΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!!!
   
        Στις ακτες του Αργολικου κολπου...
 Ειτε την απολαμβανεις απο τις ψηλες επαλξεις του Παλαμηδιου, ειτε την χαζευεις απο την προκυμαια, οσες φορες κι αν την εχεις επισκεφθει, η πολιτεια του Ναυπλιου σιγουρα θα σε γοητευσει. Ομως το Ναυπλιο μπορει να χρησιμοποιηθει και ως αφετηρια για μερικες θαυμασιες, συντομες και εξαιρετικα διασκεδαστικες κοντινες εκδρομες. Αυτη τη φορα θα σας προτεινουμε τον παραλιακο δρομο που διατρεχει τις ακτες του Αργολικου κολπου και καταληγει στο Παραλιο Αστρος. Την εποχη αυτη η θαλασσα ειναι ακομη καταλληλη για μπανιο και τα ακρογιαλια εχουν απαλλαγει απο το φορτιο του καλοκαιρινου συνωστισμου. Οι γαληνιες ακρογιαλιες, οι ξενωνες και τα γραφικα ταβερνακια που βρεχουν τα τραπεζακια τους στο κυμα, σε προκαλουν να απολαυσεις τις χαρες που προσφερει απλοχερα το "Μικρο καλοκαιρακι" του Σεπτεμβριου.

      Τα αξιοθεατα του Ναυπλιου με μια ματια..
 Η πλατεια Συνταγματος με τα νεοκλασικα κτισματα και το επιβλητικο βενετσιανικο κτιριο που σημερα φιλοξενει το μουσειο, το Βουλευτικο (το παλιο τζαμι που στεγασε το 1822 την πρωτη Βουλη των Ελληνων), αλλα και τα αφθονα εστιατορια και καφε δε χρειαζονται πολλες συστασεις, αφου ολοι περνουν απο δω. Λιγο πιο περα βρισκεται η εκκλησια του Αγ. Σπυριδωνα, γνωστη απο τη δολοφονια του Καποδιστρια.
 Ο κεντρικος πεζοδρομος, η Βασιλεως Κωνσταντινου, ο "μεγαλος δρομος" οπως τον λενε οι ντοπιοι, δαισχιζει την παλια πολη απο το παρκο ως την ομορφη πλατεια Συνταγματος. Επισκεφθειτε το Μουσειο Κομπολογιου και αγοραστε το πιο ιδιομορφο κομπολοι απο το πρατηριο. Σε μικρη αποσταση θα δειτε το εργαστηριο κατασκευης φιγουρων Καραγκιοζη, ενω ολογυρα υπαρχουν δεκαδες καταστηματα με χαριτωμενα ειδη δωρων που ερχονται απο ολες τις γωνιες του πλανητη.
 Ομως τα παλια σπιτικα, οι ολανθιστες γλαστρες στις εξωπορτες, τα αμετρητα σκαλοπατια που σε ανεβαζουν στις πανω γειτονιες, οι λιθαναγλυφες παλιες βρυσες ειναι αυτα που τελικα σκιαγραφουν το μυθο του Ναυπλιου.
 Στην ιστορικη Πλατεια των Τριων Ναυαρχων γιορτασαν οι Ελληνες την ηττα του Ιμπραημ στο Ναβαρινο. Μαλιστα, μετα την απελευθερωση, λειτουργησε εδω το πρωτο φαρμακειο της Ελλαδας του Βονιφατιου Βοναφιν και το πρωτο Γυμνασιο, στο κτιριο του οποιου σημερα στεγαζεται το Δημαρχειο.
 Επιχειρηστε το γυρο της Ακροναυπλιας. Η θεα απο το υψος του Ξενια προς την Αρβανιτια, την παλια πολη, το αγναντι προς τα βραχια του Παλαμηδιου, που κρεμονται πισω σας, χωρις καμια αμφιβολια δεν ξεχνιουνται ευκολα. Ο βραχος του Παλαμηδιου, καθως μοιαζει να κρεμεται πανω απο την ομορφη πολη, εξαπτει τη φαντασια. Η αρχικη ιδεα της οχυρωσης του ανηκει στον αρχιστρατηγο των Ενετων Morosini, οταν ανακατελαβε το Ναυπλιο απο τους Τουρκους το 1686. Το συνολο του αμυντικου συγκροτηματος που εθεωρειτο απορθητο απαρτιζοταν απο οκτω προμαχωνες, οι οποιοι συνδεονταν μεταξυ τους με τειχη. Το φρουριο επικοινωνουσε με την πολη μα γαλαρια, που αργοτερα αντικατασταθηκε απο 857 αποτομα σκαλοπατια. Εδω φυλακιστηκε καταδικασμενος σε θανατο ο πρωτεργατης της επαναστασης, ο Θοδωρος Κολοκοτρωνης.




    Οι καλυτερες παραλιες του Ναυπλιου:
 Αν βαριεσαι τις μετακινησεις, μπορεις να κολυμπησεις στη μικροσκοπικη παραλια Αρβανιτια, που βρισκεται κατω απο τις επαλξεις του Παλαμηδιου. Λιγο νοτιοτερα θα συναντησετε την απλωτη παραλια της Καραθωνας. Ο δρομος κυλα κατα μηκος της ακτης, αναμεσα σε θεορατα φοινικοδεντρα, αρμυριχια και ευκαλυπτους. Στις δυο ακρες του ορμου οι ψαραδες δενουν τις βαρκες και οι συνθηκες δεν ειναι οι καλυτερες για μπανιο. Λειτουργουν ψαροταβερνες, καντινες και νοικιαζονται ομπρελες και ξαπλωστρες. Τωρα, αν θελετε να συνδυασετε τις βουτιες σας με μεσημεριανο φαγητο σε καποια ψαροταβερνα, μαλλον δεν υπαρχει καλυτερη επιλογη απο το κοντινο Τολο, μονο 10 χλμ. απο το Ναυπλιο.

 Επιλεγμενες διαδρομες...
  Ναυπλιο - Αργος: Απο το Ναυπλιο θ' ακολουθησετε το μεσογειο δρομο που περνα απο την Τιρυνθα και το σημαντικο αρχαιολογικο χωρο. Στη συνεχεια διασχιζει καταφυτους πορτοκαλεωνες και καταληγει στο Αργος, την αρχαιοτερη ισως πολη του ελλαδικου χωρου. Αναμεσα στα αχρωμα κτιρια της συγχρονης πολης ξεχωριζουν υπολειμματα της αρχαιας αγορας και τμηματα του θαυμαστου θεατρου με τις 20.000 θεσεις. Οι ενδιαφερομενοι οπωσδηποτε θα πρεπει να επισκεφτουν το Αρχαιολογικο Μουσειο, ενα απο τα παλαιοτερα της χωρας, οπου στις αιθουσες του παρουσιαζονται ευρηματα απο ολες τις φασεις της ιστοριας του Αργους. Ψηλοτερα, στην κορυφη του λοφου, διακρινουμε τα ισχυρα τειχη του μεσαιωνικου καστρου.
  Αργος - Ελληνικο: Απο το αρχαιο θεατρο του Αργους, θα κατευθυνθειτε νοτια, ακολουθωντας τον εθνικο δρομο Αργους - Τριπολεως. Στα 3 χλμ. θα δειτε δεξια τη διασταυρωση για Κεφαλαρι, Ελληνικο. Αξιζει να εοισκεφθειτε τον αρχαιολογικο χωρο του Ελληνικου, οπου βρισκεται μια απο τις ελαχιστες σωζομενες "πυραμιδες" στον ελλαδικο χωρο.
  Ελληνικο - Μυλοι: Απο το Ελληνικο ευκολα θα κατηφορισετε προς τους Μυλους, οπου αξιζει να επισκεφθειτε την αρχαια Ακροπολη της Λερνης και το μεσαιωνικο καστρο που δεσποζει στη θεση Τσιβερι. Στην εκτεταμενη παραλια των Μυλων κρυβεται μεσα σε οργιαστικη βλαστηση ο μικρος υγροβιοτοπος της Λερνας. Οι λιμνουλες δημιουργουνται απο υπογεια νερα, που αναβλυζουν σε ελαχιστη αποσταση απο τη θαλασσα.
  Μυλοι - Ξεροπηγαδο - Αστρος: Μετα απο τους Μυλους ο δρομος παρακολουθει το διαμελισμο των ακτων, καθως κατευθυνεται νοτια προς Αστρος. Μετα απο 3 χλμ. κανουμε μια σταση στο Κιβερι, ενα χωριο πλαισιωμενο απο ευχαριστες ακρογιαλιες, και το αμεσως επομενο παραλιακο χωριο ειναι το Ξεροπηγαδο. Υστερα απο 8 χλμ. παραλιακης διαδρομης φτανουμε στο Αστρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου