Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ!!


                                               ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ!!!



      Το νησι οπου γεννηθηκε η διασημη Νικη, το αγαλμα που κοσμει την πρωτη αιθουσα του μουσειου του Λουβρου, απεχει μολις 29 ναυτικα μιλια απο την Αλεξανδρουπολη. Ορεινο νησι με ομορφες ακρογιαλιες και αρκετα δαση. Οι κατοικοι του μεχρι πριν απο λιγα χρονια αποτελουσαν μια κλειστη κοινοτητα και ασχολουνταν με τη γεωργια, την υλοτομια, την κτηνοτροφια και την αλιεια. Πρωτευουσα ειναι η Χωρα, λιμανι η Καμαριωτισσα και τα υπολοιπα χωρια του νησιου ειναι η Παλαιοπολη, ο Ξεροποταμος, τα Θερμα, ο Προφητης Ηλιας και το Λακκωμα.


       Φυσικες ομορφιες..
     Η Σαμοθρακη ειναι ενα ξεχωριστο νησι με εντονη την παρουσια του ορεινου στοιχειου. Θα δισχισετε το εντυπωσιακο φαραγγι του Φονια και θα συναντησετε την ομορφοτερη και μεγαλυτερη λιμνη του νησιου τη Βαθρα, οπου πεφτουν τα νερα ενος επιβλητικου καταρρακτη. Συνεχιστε την πορεια κατα μηκος του ποταμου οπου θα συναντησετε πολλες ακομη λιμνες, σε μεγεθος πισινας ή μπανιερας, με ψιλη αμμο στον πατο τους και παγωμενα νερα. Αψηφηστε το κρυο νερο και κολυμπηστε καθως ειναι μια μοναδικη εμπειρια.

      Το φαραγγι του Φονια

  

       Λιμνη Βαθρα



          Χωρα...
     Η σημερινη πρωτευουσα Σαμοθρακη ειναι κτισμενη στη δυτικη πλευρα του νησιου και εχει χαρακτηρισθει παραδοσιακος οικισμος, με κεραμιδοσκεπα σπιτια παραταγμενα αμφιθεατρικα κατω απο το μεσαιωνικο καστρο. Αν και η Σαμοθρακη εχει πολλες φυσικες καλλονες και θελγητρα για τους επισκεπτες εχει μεινει μακρια απο το ρευμα του τουρισμου. Το γεγονος αυτο την κανει ακομα ομορφοτερη για τους πιστους φιλους της που βρισκουν εδω λιγη απο τη χαμενη ηρεμια της εποχης μας.

       Αξιοθεατα/Μουσεια... 
    * Ο μεγαλοπρεπης ναος της Κοιμησης της Θεοτοκου στη Χωρα, που κτιστηκε το 1875 και φιλοξενει τις καρες των Πεντε Αγιων Μαρτυρων της Σαμοθρακης.
    * Η θεση της αρχαιας Σαμοθρακης βρισκεται στην περιοχη της Παλαιοπολης. Αναμεσα στα ερειπια ξεχωριζει το ιερο των Καβειρων σε μια εξαιρετικη τοποθεσια.
    * Στο αρχαιολογικο μουσειο της Παλαιοπολης αναμεσα στα σημαντικα ευρηματα του αρχαιολογικου χωρου θα δειτε κι ενα γυψινο ομοιωμα της Νικης της Σαμοθρακης.
    * Το λαογραφικο μουσειο, το οποιο στεγαζεται σε ενα αναπαλαιωμενο κτιριο. Εκει θα μπορεσετε να δειτε διαφορα αντικειμενα που συνθετουν την πολιτιστικη κληρονομια του νησιου.
    * Οι ιαματικες πηγες στα Θερμα γνωστες απο την αρχαιοτητα για τις θεραπευτικες τους ιδιοτητες.

      Αρχαια Σαμοθρακη





       Εξορμησεις/Σπορ...
    Στο νησι δεσποζει η πλουσια βλαστηση και το Φεγγαρι, το ψηλοτερο βουνο του Αιγαιου με υψος 1.448 μ. Η πυκνη βλαστηση και τα πολλα τρεχουμενα νερα συνθετουν ενα τοπιο ασυνηθιστο για νησι, με πολλους καταρρακτες και λιμνες στα νερα των οποιων μπορειτε να κολυμπησετε. Αναμεσα τους ξεχωριζει ο καταρρακτης Γρια Βαθρα ή Φονιας με μια μικρη λιμνη η οποια περιβαλλετε απο απο πλατανια.  Η καλυτερη αμμουδια του νησιου ειναι η Παχεια Αμμος, χωρις αυτο να σημαινει πως και οι αλλες παραλιες δεν αξιζουν να τις επισκεφθει κανεις. Ενα απο τα πλεονεκτηματα τους ειναι τα κρυσταλλινα νερα και το εντυπωσιακο τοπιο. Επισης θα κολυμπησετε στις παραλιες της Καμαριωτισσας, της Παλαιοπολης και στις ακρογιαλιες προς το Λακκωμα. Λεωφορεια θα σας γυρισουν με καθημερινα δρομολογια σ' ολους τους οικισμους του νησιου. Υπαρχουν ιαματικες πηγες 13 χλμ. απο τη Χωρα, στα Θερμα, οπου λειτουργουν τρεις λουτηρες ομαδικοι και δεκα ατομικοι.

     Παχεια Αμμος

  

     Καμαριωτισσα



       Ψυχαγωγια...
     Στην Καμαριωτισσα υπαρχουν εστιατορια, ψαροταβερνες, νυχτερινα κεντρα διασκεδασης και οτι αλλο ζητησει ο επισκεπτης. Αλλα και στη Χωρα και τα χωρια θα βρειτε αρκετες και αξιολογες ταβερνες και καφενεια. Αν σας προτεινουν να φατε ωτοπιο κατσικι, μαγειρεμενο ή σουβλας, πειτε ανεπιφυλακτα ναι. Πανηγυρια γινονται στις 20 Ιουλιου του Προφητη Ηλια στο ομονυμο χωριο, στην Παλαιοπολη στις 26 Ιουλιου της Αγιας Παρασκευης και της Παναγιας στα Θερμα. Περιλαμβανουν παραδοσιακες ενδυμασιες, μουσικη και χορους οπως μπαλο, καρσιλαμαδες και τον παραδοσιακο σαμοθρακιωτικο χορο, το γιαργιαρ, που μοιαζει με το χασαπικο.

   

      Τοπικα προιοντα/Αγορες..
    Θα αγορασετε παραδοσιακα γλυκα οπως πραουστι, καοσι και καρυδακι, φινο μελι και φρεσκο τυρι φετα. Μην ξεχασετε να δοκιμασετε το ονομαστο κατσικακι της Σαμοθρακης και ψωμι ψημενο σε παραδοσιακο φουρνο σε στρογγυλες ή τετραγωνες λαμαρινες.

       Γλυκο πραουστι



      Διαμονη...
    Υπαρχουν μικρα ξενοδοχεια, ενοικιαζομενα δωματια σε παραδοσιακα σπιτια και διαμερισματα αλλα και δυο δημοτικα καμπινγκ, ενα ελευθερο και ενα πιο οργανωμενο.

http://affiliate.linkwise.gr/z/656328/CD14741/ 

http://affiliate.linkwise.gr/z/348571/CD14741/ 


     Πως θα φτασετε...
   Με καραβι απο την Αλεξανδρουπολη για τη Σαμοθρακη εκτελουνται δρομολογια ολο το χρονο.
   Με δελφινι απο Αλεξανδρουπολη για Σαμοθρακη μονο το καλοκαιρι.

http://affiliate.linkwise.gr/z/25/CD14741/     

http://affiliate.linkwise.gr/z/350580/CD14741/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου