Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

                             
                                           ΓΡΕΒΕΝΑ: ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ!!!!

 
 
 
       Στο βορειοδυτικο ακρο της χωρας μας, στα συνορα με την Αλβανια και την ΠΓΔΜ εκτεινεται η δυτικη Μακεδονια. Στη νοτια πλευρα της δυτικης Μακεδονιας ο νομος Γρεβενων ειναι ενας παραδοσιακα αγροτικος νομος. Σκεπασμενη απο πυκνο δασος, με ποταμια, πλαγες ιδανικες για ορειβασια και σκι, η περιοχη των Γρεβενων εχει προσφατα "ανακαλυφθει" απο τους φιλους των εναλλακτικων μορφων τουρισμου που απολαμβανουν την παρθενα φυση. Ο νομος συνορευει στα βορεια με το νομο Καστοριας, βορειοανατολικα με το νομο Κοζανης, ανατολικα με το νομο Λαρισας και δυτικα με το νομο Ιωαννινων.

      Πρωτευουσα του νομου με 8.000 κατοικους, τα Γρεβενα ειναι κτισμενα στην αριστερη οχθη του Γρεβενιωτικου ποταμου, στην περιοχη της αρχαιας Ελιμιωτιδος ή Ελιμαιας σε υψος 530 μ. Αποτελει το μοναδικο αστικο κεντρο της περιοχης και ο πληθυσμος του αυξηθηκε σημαντικα στη δεκαετια 1961 - 1971. Ειναι γεωργικο, κτηνοτροφικο και εμπορικο κεντρο. Οι κατοικοι ασχολουνται με τη γεωργια, την κτηνοτροφια, την υλοτομια στα πολλα δαση του νομου, το τοπικο εμποριο και με διαφορα αλλα αστικα επαγγελματα. Τα Γρεβενα καηκαν απο τους Γερμανους και γι αυτο τα κτιρια δεν παρουσιαζουν δειγματα παλιας αρχιτεκτονικης οπως οι γυρω πολεις τησ δυτικης Μακεδονιας. Απεχουν 417 χλμ. απο την Αθηνα και 193 χλμ. απο τη Θεσσαλονικη.

      Αξιοθεατα...
* Η συλλογη αρχαιων ευρυματων στο γυμνασιο της πολης. Αναμεσα στα εκθεματα θα δειτε ενα ανεπιγραφο μαρμαρινο γυναικειο αγαλμα.
* Η κεντρικη πλατεια της πολης με τις προτομες του Μητροπολιτη Αιμιλιανου και του ηρωα της Επαναστασης Θεοδωρου Ζιακα, καθως και τα κανονια της Επαναστασης του 1854.
* Η Μητροπολη στην οποια λειτουργει ενα μικρο μουσειο εκκλησιαστικων κειμηλιων.

     Εξορμησεις και σπορ...
  Τα Γρεβενα αποτελουν ιδανικο ορμητηριο εξορμησεων για να γνωρισετε τα υπεροχα χωρια της Πινδου, σκαρφαλωμενα στις πλαγιες των καταπρασινων ή χιονισμενων, αναλογα με την εποχη, πλαγιων και φυσικα την υπεροχη φυση.

     Ψυχαγωγια...
   Γυρω απο την κεντρικη πλατεια, υπαρχουν εστιατορια, ταβερνες, ψησταριες και καφετεριες, ενω το βραδυ ανηκει στα μπαρ και στα κεντρα διασκεδασεως. Υπαρχει κινηματογραφος, ενω ολο το καλοκαιρακι διοργανωνονται πολιτιστικες εκδηλωσεις στο αρχαιου τυπου θεατρο της πολης στην περιοχα Καστρακι. Καθε χρονο πραγματοποιουνται δυο εμπορικα πανηγυρια, το ενα το πρωτο δεκαημερο του Ιουνιου και το αλλο τον Οκτωβριο. Με ιδιαιτερο τροπο και πολυ κεφι, εορταζονται οι Αποκριες με τις εκδηλωσεις που ονομαζονται "Λογκατσαρια" με ομαδες μεταμφιεσμενων που χορευουν στους δρομους, ενω καθε γειτονια αναβει τις δικες της φωτιες στο δρομο.


  



      
         Τοπικα προιοντα/αγορες...
    Στις ταβερνες και τις ψησταριες του νομου θα φατε κεμπαπ, κοκορετσι, σπληναντερο και ψωμι στη σουβλα. Αν στιε εκδρομες σας οι ντοπιοι προσφερθουν να σας φιλεψουν με πιτες και λαγγιτες (τηγανιτες) μην πειτε οχι. Ειναι υπεροχα! Μην παραλειψετε, επισης, (για οσους ειναι λατρεις) να δοκιμασετε την τοπικη σπεσιαλιτε μαυρα εντοσθια γεμιστα με τυρι. Αν βρειτε, αγοραστε φρεσκα γαλακτοκομικα προιοντα οπως το τυρι νεβατο και το μπατζο ή μπατζοτυρι, ορεινα φασολια γιγαντες, τραχανα σε διαφορες παραλλαγες αλλα και τα παραδοσιακα υφαντα και κιλιμια.


             ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ!!
     Η Βασιλιτσα ειναι ορεινο χωριο κτισμενο στην Πινδο, ιδανικη αφετηρια για χειμερινες εξορμησεις, φρεσκα γαλακτοκομικα προιοντα και παραδοσιακα υφαντα.
     Απο τη Βασιλιτσα θα πατε στο ορειβατικο και χιονοδρομικο κεντρο στη θεση Διασελο. Το κεντρο απεχει 48 χλμ. απο την πολη. Θα βρειτε δυο ορειβατικα καταφυγια, σχολη σκι, σαλε και υπαρχουν τεσσερις πιστες και δυο αναβατηρες. Η Βασιλιτσα διαθετει τη μεγαλυτερη πιστα στην Ελλαδα μηκους 3.860μ.!!!!!!!!!!
           
          



                                                             ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ!!!
        Ο Εθνικος Δρυμος Πινδου, γνωστος και ως Βαλια Καλντα, βρισκεται σε ιδιαιτερα δυσπρωσιτη περιοχη της οροσειρας της Πινδου στα ορια μεταξυ των νομων Γρεβενων και Ιωαννινων. Η συνολικη του εκταση φτανει τα 68.990 στρεμματα. Ο δρυμος περιλαμβανει την κοιλαδα της Βαλια Καλντα και του Αρκουδορεματος, καθως και τα βουνα Λυγκος και Μαυροβουνι. Χαρακτηριζεται ιδιαιτερα απο την ποικιλια μορφολογικων αντιθεσεων με αποτομους γκρεμους και ορμητικους χειμαρρους, καθως και πυκνα δαση.

 
 
 
 
 
 
                                                                          Μαγικα.... ετσι?????
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου