Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΙΑΘΟΣ!!!!!!





                 ΣΚΙΑΘΟΣ!!!!!!!!

 Πρασινο νησι σε γαλαζιο φοντο....
 Το πευκοφυτο νησι των Σποραδων διαθετει κομψοτητα, αποψη, χρωμα, γραφικοτητα, αλλα και γωνιες που ειναι δυσκολο να διακρινεις μεσα στην κοσμοπλημμυρα του Αυγουστου.

 Το πλοιο πλησιαζει στο λιμανι και το ματι ερευνητικα πεφτει στις καταφυτες βραχονησιδες, στο λευκο οικισμο, στα κανονια του καστρου, στα πολυχρωμα καικια που λαμποκοπουν στον ηλιο. Η εικονα ειναι ειδυλλιακη και σε προιδεαζει με τον καλυτερο τροπο για τις συγκινησεις  στα χιλιομετρα που θα ακολουθησουν. Με το που θα πατησεις το ποδι σου στη Σκιαθο, τραβηξε για το παραδοσιακο καφενειο που βρισκεται στο καστρο η στο "Μπουρτζι", οπως το αποκαλουν οι ντοπιοι. Χαλαρωσε και απολαυσε τον καφε σου, κοιτωντας τα πολυχρωμα καικια στο ασταματητο πηγαινε-ελα και σχεδιασε τις εκδρομες σου στο νησι του Παπαδιαμαντη. Πριν χαθεις ομως στην ενδοχωρα, προτεινω να αφησεις σε καποιον απο τους ελεγχομενους χωρους σταθμευσης το αυτοκινητο σου και να περιπλανηθεις για λιγο στα καλντεριμια της παλιας πολης.

  διαδρομες στο νησι..
1. Αρχαδια - Τζανερια: Μολις 2 χιλιομετρα απο την πολη (δυτικα) απλωνεται η παραλια Μεγαλη Αμμος. Στην ιδια ακτογραμμη και σε μικρη αποσταση συνανταμε τις παραλιες Φτελια, Μυτικας και Βασιλιας. Ακολουθουν τα δαντελωτα ακρογιαλια και οι αμμουδεροι ορμοι Αχλαδια και Τζανερια, οργανωμενοι και εντυπωσιακα ομορφοι, πλαισιωμενοι καθως ειναι απο πυκνο πευκοδασος.
2. Συνεχιζουμε παντα στον ιδιο οδικο αξονα, οπου και θα συναντησουμε τις παραλιες Βρωμολιμνος, Πλατανιας, Αγ. Παρασκευη και Τρουλος. Στον Τρουλο ο δρομος χωριζει. Δεξια φευγει για τις παραλιες Μικρη και Μεγαλη Ασεληνος και το μοναστηρι της Παναγιας Κουνιστρας, που ειναι κτισμενο σε υπεροχη καταφυτη τοποθεσια.
3. Το θαυμα στις Κουκουναριες: Ευθεια συνεχιζει το πιο διασημο σημειο των Σποραδων, την πασιγνωστη παραλια Κουκουναριες. Ο καταπρασινος πευκωνας, η φοβερη χρυσαφενια αμμουδια και η μικρη γαλαζια πινελια της λιμνης δε χρειαζονται περαιτερω σχολια, αφου ολα εχουν γραφτει και χιλιοειπωθει. Αυτο που μπορουμε να σας πουμε, ειναι οτι απο εδω ευκολα θα προσεγγιζετε τις κρυφες παραλιες Μπανανα, Μανδρακι και Αγια Ειρηνη. Βορεια απο τις Κουκουναριες αναπτυσσονται οι πολυ καλες παραλιες Γουρνες και Ελια.



  Αξιζει να επισκεφθειτε:
 * Τις εκκλησιες των Τριων Ιεραρχων, της Παναγιας Λιμνιας και του Αγιου Νικολαου.
 * Το σπιτι που γεννηθηκε ο Παπαδιαμαντης, που τωρα λειτουργει ως μουσειο.
 * Οπωσδηποτε μια απανεμη μερα να κανετε το γυρο του νησιου με εκδρομικο σκαφος. Να πατε στα κοντινα μαγικα νησακιακαι, φυσικα, στη θρυλικη παραλια Λαλαρια, με το λαμπερο λευκο βοτσαλο. Συνηθως η θαλασσινη εκδρομη ολοκληρωνεται με τον περιπλου του Καστρου.
 * Το Καστρο της Σκιαθου βρισκεται στο βορειο ακρο του νησιου. Εκει οπου η τοπιογραφια της Σκιαθου δειχνει το αγριο, γυμνο και ανεμοδαρμενο της προσωπο, μακρια απο την ασταματητη κινηση οχηματων και τουριστων, βρισκεται ο βραχος του Καστρου. Εδω, σ αυτην την απροσιτη νησιδα, που απεχει μολις λιγα μετρα απο την ακτη, βρισκοταν για πολλα χρονια η πρωτευουσα της Σκιαθου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου