Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ... ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!!





 ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ... ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

   Στις πλαγιες του Κοζιακα...

  Εδω νιωθεις την απολυτη κυριαρχια της φυσης, καθως αντικριζεις την κορυφογραμμη του Κοζιακα να αγκαλιαζει στοργικα χωρια και δαση. Κι ας βρισκεσαι μολις λιγα χιλιομετρα απο τα διασημα βραχια των Μετεωρων και σε ελαχιστη αποσταση απο τις πιστες του μικρου, μα πολυκοσμου χινοδρομικου κεντρου στο Περτουλι...
  Ειτε ανηφοριζεις τις πλαγιες του Κοζιακα ακολουθωντας τον πολυσυχναστο δρομο μεσω Πυλης, ειτε στριφογυρνας τις ελατοσκεπαστες πλαγιες απο τη Χρυσομηλια ή απο τα βορεια, ακολουθωντας τη ροτα του Αχελωου, ο Κοζιακας θα σε εντυπωσιασει οχι τοσο με το υψος του, αφου δε συγκαταλεγεται αναμεσα στα ψηλοτερα βουνα της Πινδου, μα με την υπεροχη αγρια φυση του.
  Το ορος Κερκετιον, οπως ηταν γνωστο το θεσσαλικο βουνο στην αρχαιοτητα, αποτελει το νοτιοανατολικοτερο ακρο του κυριου κορμου της Πινδου. Στις βορειοανατολικες παρυφες του απλωνει το ανοιγμα της η κοιλαδα του Πηνειου, ενω στον νοτο η στενη οχθη του πορταιτικου ποταμου χωριζει το βουνο απο τη δαιδαλωδη οροσειρα των Αγραφων. Ενα εντυπωσιακο υψιπεδο, γνωστο με την ονομασια "περτουλιωτικα λιβαδια", που συνδεει δυτικα τον Κοζιακα με το βουνο Αυγο, αποτελει σημερα κυριαρχο πολο ελξης στην περιοχη, καθως εδω λειτουργει και το μικρο χιονοδρομικο κεντρο.

  Οι κυριοτερες διαδρομες..
 Τα γνωστοτερα ορεινα θερετρα, αυτα που διαθετουν την καλυτερη υποδομη, ειναι η Ελατη και το Περτουλι. Η συνηθισμενη διαδρομη που ολοι ακολουθουν, ειναι αυτη που ανηφοριζει απο την κωμοπολη της Πυλης. Εμεις ομως θα προτεινουμε και δυο ακομη λιγοτερο πολυσυχναστους δρομους που θα σας ανεβασουν στη ραχη του ομορφου βουνου.
  Μεσω Πυλης: Η απαρχη της πορειας ορειοθετειται απο το περιφημο τοξωτο γεφυρι της Πορτας, εξω απο το χωριο Πυλη. Εδω, σ ενα καταφυτο απο πλατανια σημειο, λειτουργουν καφετεριες που ενδεικνυνται για συντομη σταση. Μετα το γεφυρι τελειωνουν τα ψεματα και αρχιζει η ορεινη πραγματικοτητα. Ενας καλος ασφαλτινος και αρκετα γρηγορος δρομος θα αναλαβει να σας μεταφερει στην Ελατη, το χωριο με την παλαιοτερη τουριστικη παραδοση στο νομο Τρικαλων, κι απο κει στα περτουλιωτικα λιβαδια και στο πασιγνωστο πια Περτουλι.
  Μεσω Χρυσομηλιας: Ξεκινωντας απο την Καλαμπακα, αναζητηστε το δρομο που θα σας φερει μετα απο 27 χιλιομετρα εντονης αναβασης στο χωριο Χρυσομηλια κι απο κει στα περτουλιωτικα λιβαδια, οπου και συναντατε τον κεντρικο δρομο Ελατης - Περτουλιου. Αν πατε αριστερα, θα βρεθειτε στο χιονοδρομικο κεντρο Κοζιακα και θα κατηφορισετε για Ελατη. Αν στριψετε δεξια, ευκολα θα βγειτε στο Περτουλι. Παρεκκλινοντας λιγο απο την πορεια σας, μπορειτε πριν βγειτε στη Χρυσομηλια, να αφησετε τον κεντρικο δρομο και μεσα απο μια θαυμασια δασικη διαδρομη να κατευθυνθειτε προς Παλαιοχωρι.
  Μεσω Καστανιας: Σαφως αυτη η διαδρομη θα σας "κοστισει" περισσοτερο χρονο, μιας και θα χρειαστει να καλυψετε πιο πολλα χιλιομετρα. Νομιζω ομως πως ειναι και η πλεον ενδιαφερουσα, αφου θα σας μεταφερει στην καρδια του Κοζιακα μετα απο περιπλανηση στα δασωμενα βουνα της Πινδου, καθως θα ταυτισετε την πορεια σας για αρκετα χιλιομετρα με αυτην του Αχελωου. Θα ξεκινησετε και παλι απο την Καλαμπακα και θα κατευθυνθειτε προς το γνωστο ορεινο θερετρο της Καστανιας. Απο εδω, με μπολικες στροφες, θα τραβηξετε για το κομβικο σημειο στη θεση Τριποταμα, οπου ειναι το Δημαρχειο του Ασπροποταμου και το Κεντρο Πληροφορησης. Ο δρομος διακλαδιζεται. Αριστερα οδηγει στα κοντινα χωρια Πολυθεα, Αγ. Παρασκευη, Μηλια, αλλα και συνεχιζει για Περτουλι. Δεξια, επισης ασφαλτος, κατευθυνεται προς βορρα σε πορεια -στο συνολο της- παραλληλη με την κοιτη του Αχελωου και αφου περασει κοντα απο τα χωρια Καταφυτο, Ανθουσα, καταληγει στο Χαλικι.

  Τι θα δειτε..

Στην Πυλη: Στην Πυλη αξιζει να επισκεφθειτε τον εντυπωσιακης αρχιτεκτονικης ιστορικο βυζαντινο ναο της Παναγιας των Μεγαλων Πυλων, κτισμα του 1283, στη συνοικια της Πορτα Παναγιας. Επισης επιβαλλεται μια ολιγολεπτη σταση, για να δειτε το περιφημο μονοτοξο πετρινο γεφυρι, που δρασκελιζει το πορταιτικο ποταμι.



 Νεραιδοχωρι: Μεχρι προσφατα το Νεραιδοχωρι ηταν στη σκια του Περτουλιου. Σημερα, μετα τη δημιουργια εξαιρετικων υποδομων, φαινεται πως ακολουθει το δικο του ξεχωριστο δρομο, καθως βρισκεται κτισμενο σε θαυμασια δασικη τοποθεσια. Στο δρομο που οδηγει στον Αχελωο θα δειτε την πετρινη εκκλησια της Αγ. Παρασκευης, κτισμα του 1793. Στην κατοχη αποτελουσε το κρησφυγετο των ανταρτων, ενω επι τουρκοκρατιας, στον κουφιο τρουλο της λειτουργησε κρυφο σχολειο.



 Τριποταμα: Ερχομενοι απο Καλαμπακα, μεσω Καστανιας, στη θεση Χανι Μουργκανι θα βρειτε το μοναστηρι του Αγ. Νικολαου με τις θαυμασιες αγιογραφιες του. Στη θεση "Κουκουφλι", σ ενα ειδυλλιακο περιβαλλον, λειτουργει ιχθυογεννητικος σταθμος, απο τους μεγαλυτερους της χωρας. Στο χωριο Δολιανη θα δειτε την πασιγνωστη πια εκκλησια του Τιμιου Σταυρου Δολιανων. Στην Κρανια αναζητηστε το μικρο αλλα κομψο ομωνημο γεφυρι, που κτιστηκε το 19ο αι., το γεφυρι του Γκικα, κοντα στον παλιο νερομυλο, αλλα και την εκκλησια της Αγ. Παρασκευης μεσα στο χωριο.

  Δραση και περιπετεια..
 Στα περτουλιωτικα λιβαδια, αναμεσα στην Ελατη και στο Περτουλι, βρισκεται το μικρο χιονοδρομικο κεντρο Κοζιακα, οπου λειτουργει και το νεο σαλε. Πολυ κοντα θα βρειτε και το παρκο ιππασιας, οπου εκτος απο βολτες με τα συμπαθεστατα τετραποδα, μπορειτε να νοικιασετε ποδηλατο βουνου και snowmobile, για μοναχικες περιηγησεις στο χιονισμενο δασος...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου