Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ...




                    ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ...

  Πολυβουη αλλα και γραφικη, με ατελειωτες επιλογες για διαδρομες στη χανιωτικη γη, η περιοχη της Αγιας Μαρινας προσφερει ουτε λιγο ουτε πολυ τα... παντα!!!

   Το παραθαλασσιο αυτο χωριο βρισκεται σε αποσταση 10 χλμ. δυτικα της πολης των Χανιων. Διακρινεται για την τουριστικη του αναπτυξη και για τις υπεροχες παραλιες του. Εκτος απο την ομωνυμη αμμουδια της Αγιας Μαρινας, μπορειτε να κολυμπησετε και στις μικρες παραλιες των κοντινων οικισμων Κατω Σταλος και Πλατανιας. Σημαντικο αξιοθεατο της περιοχης ειναι η Νεροσπηλια, με τους υπεροχους σταλακτιτες και σταλαγματιτες, την οποια χρησιμοποιουσαν οι αρχαιοι ως τοπο λατρειας.


  Παραλια οπου φτανει το ματι σου... Σταλος - Αγια Μαρινα

    Πυκνη, χρυσαφενια αμμος και νερα που βαθαινουν ομαλα στην παραλια του Σταλου. Απλωνεται μπροστα απο τα μικρα ξενοδοχεια και ειναι οργανωμενη μονο κατα τοπους. Συγκεντρωνει κυριως οικογενειες και ζευγαρακια που θελουν να αποφυγουν τη μεγαλη βαβουρα. Στην Αγια Μαρινα το σκηνικο αλλαζει. Beach bars, το ενα μετα το αλλο, πολλες ξαπλωστρες και ομπρελες, αλλα και απλα οπου εχετε ολη την ανεση για τα καρφια σας στο beach volley. Η αμμος της σκουρα γκριζα και τα νερα της αρκετα καθαρα. Στην παραλια θα σας οδηγησουν τα μικρα δρομακια με τις καλαμιες και τους ευκαλυπτους, που ξεκινουν απο τον κεντρικο παραλιακο.

 
     Διαδρομη στα Φαλασαρνα...

   Για να ερθετε στη Φαλασαρνα, θα παρετε το δρομο απο Καστελλι προς Πλατανο και απο κει θα στριψετε για Καβουσι. Απο εκει θα αντικρισετε τον ευφορο καμπο της Φαλασαρνας, που καταληγει σε μια απο τις ομορφοτερες παραλιες της Κρητης, με καθαρα (και πολυ παγωμενα) γαλαζοπρασινα νερα και θαυμασια αμμουδια. Ασφαλτωμενος δρομος μας κατεβαζει στην παραλια. Στο τελος της αμμουδιας υψωνεται ο αποτομος και βραχωδης λοφος, πανω στον οποιο ηταν χτισμενη η αρχαια Φαλασαρνα. Χωματοδρομος μας ανεβαζει στην αρχαια ακροπολη. Στην αρχη του βρισκεται, πλαι στο δρομο, ο "θρονος" ή "βημα", σκαλισμενος σε βραχο. Στο τελος του χωματοδρομου φαινονται τα ερειπια της αρχαιας πολης, της δυτικοτερης ολου του νησιου.

                   
                                           ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ.....
     Τα λογια ειναι περιττα...



       Τι να πει κανεις για αυτη την καταγαλανη παραλια με τη ροζ αμμουδια;; Το μονο που εχω να πω ειναι οτι πρεπει παση θυσια να την επισκεφθειτε καθως ειναι ενα απο τα καλυτερα αξιοθεατα της Κρητης. Ειναι ενα μαγευτικο τοπιο με σπανια γεωλογικη ιδιομορφια. Βρισκεται στη δυτικη Κρητη, 75 χλμ. νοτιοδυτικα απο τα Χανια. Η διαδρομη ειναι λιγο κουραστικη, αλλα πιστεψτε με το αποτελεσμα θα σας ανταμοιψει...!!!!

      


 
          Εκδρομη στο φαραγγι της Σαμαριας...
     Αφθονες στροφες και γερες ανηφορες περιμενουν οσους θελουν να τραβηξουν για το οροπεδιο του Ομαλου που απεχει απο τα Χανια 40 χλμ. Στο ορεινο χωριο Ομαλος θα ξαποστασετε, θα πιειτε τον καφε σας στους παραδοσιακους καφενεδες και θα συνεχισετε για ακομη 4 χλμ. ως την τοποθεσια Ξυλοσκαλο που βρισκεται στην αρχη της χαραδρας. Ο "Φαραγγας" οπως ειναι γνωστο το φαραγγι της Σαμαριας στους κρητικους, περπατιεται απο τη μια του ακρη ως την αλλη. Οσοι τολμηροι λοιπον προσελθετε, η εμπειρια ειναι μοναδικη!!


      
          Βολτες στα Χανια...
* Δειτε τη θεα απο τον Προφητη Ηλια, το μικρο αλλα δροσερο και νοικοκυρεμενο παρκο που αναπτυχθηκε γυρω απο τους ταφους των Βενιζελων. Απο εδω ολη η πολη και μεγαλο μερος της δυτικης ακτης θα ποζαρει στα ποδια σας.
* Σουρουπο ή νωρις το πρωι το αραγμα στις καφετερειες διπλα απο το ναυτικο μουσειο, κι ολο το λιμανι να μοιαζει με ζωγραφια μπροστα σας.
* Για ουζο και θαλασσινους μεζεδες, μεσημερι - βραδυ, μια βολτα απο τα μεζεδοπωλεια στα Νεωρια, ισως το πιο αγαπημενο στεκι των ψαγμενων Χανιωτων.
* Αξεχαστος περιπατος: ακολουθωντας το πεζοδρομο θα περιπλανηθειτε στη Χαλεπα, στα ταμπακαρια και θα βγειτε στο παλιο λιμανι. Ακομη αξιζει μια βολτα στην οδο Νεαρχου για να δειτε τα παλια νεοκλασικα.

1 σχόλιο: