Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΟΠΕΛΟΣ... Η ΣΤΑΡ ΤΩΝ ΣΠΟΔΑΡΩΝ!!






                                    ΣΚΟΠΕΛΟΣ... Η ΣΤΑΡ ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ!!!
      Απο τους καβγαδες των μυθικων Γιγαντων εως τις επιδρομες του Μπαρμπαροσα και απο τα κιταπια του Καισαριου Δαποντε εως τα γυρισματα του διασημου μιουζικαλ "Mamma Mia", η Σκοπελος παραμενει αυθεντικα γραφικη στο περασμα του χρονου, με μοναδικα αρωματα πευκου και δαμασκηνιας, ροζ - μοβ μπουκαμβιλιες, κρυσταλλινα νερα και ανοιχτοκαρδους κατοικους..

      Η Σκοπελος, συμφωνα με το μυθο, αναδυθηκε απο ενα αθωο καβγαδακι των διδυμων μυθικων Γιγαντων, Ωτου και Εφιαλτη. Ο πετροπολεμος με τους θεορατους βραχους πανω απο το Αιγαιο κατεληξε στη δημιουργια των Σποραδων. Η Σκοπελος πιθανοτατα πηρε το ονομα της απο τη βραχωδη μορφολογια των βορειων ακτων της, που αποτελουσαν "σκοπελο", εμποδιο δηλαδη, για τους απανταχου επιδοξους εισβολεις.
      Γεωγραφικα ανηκει στα νησια των Βορειων Σποραδων. Ο πληθυσμος της αριθμει περιπου 5.700 κατοικους και ειναι το δευτερο μεγαλυτερο νησι του συμπλεγματος, με εκταση περιπου 96 τ.χλμ. και περιμετρο 67 χλμ. Ακτοπλοικα συνδεεται με την πολη του Βολου και με το λιμανι του Αγιου Κωνσταντινου. Υπαρχει, επισης, και συνδεση του νησιου με τη γειτονικη Ευβοια με "ιπταμενα δελφινια", ενω το καλοκαιρι το νησι συνδεεται και με τη Θεσσαλονικη και τη Μυτιληνη.
      Αναμεσα στη Σκιαθο και την Αλονησο, η Σκοπελος, που καποτε εβγαζε το πιο περιζητητο κρασι στο Αιγαιο, σημερα μεθαει τους επισκεπτες της με τα καταπρασινα δαση, τα καταγαλανα νερα, τα ξωκλησια και τις βοτσαλωτες παραλιες της. Ρεματιες γεματες πλατανια, αγερωχα πευκα, ελαιοδεντρα, αμυγδαλιες και δαμασκηνιες αρωματιζουν τη γαλαζοπρασινη θαλασσα που βρεχει το νησι.
      Οι πρωτοι κατοικοι ηταν πιθανοτατα αποικοι απο τη μινωικη Κρητη, οι οποιοι αποβιβαστηκαν περι το 1600 π.Χ στο νοτιο ορμο του νησιου, με επικεφαλης τον Σταφυλο, γιο του Διονυσου. Ο Σταφυλος, βασιλιας της αρχαιας Πεπαρηθου -οπως ονομαζοταν το νησι στην αρχαιοτητα- εφερε απο την Κρητη τις τεχνικες της αμπελοκαλλιεργειας.
      Το σημερινο ονομα "Σκοπελος" επικρατησε τον 2ο αιωνα μ.Χ. Η παλια Χωρα του νησιου καταστραφηκε το 1538 απο τον Μπαρμπαροσα. Το νησι ερημωσε και αρχισε να ξανακατοικειται σταδιακα απο τα τελη του 16ου αιωνα. Στη Σκοπελο η ναυτιλια ακμασε το 19ο αιωνα, ενω η περιφημη οινοπαραγωγη της υποχωρησε εως τις αρχες του 20ου αιωνα. Πολλες τεχνες ευδοκιμησαν στο νησι και οι Σκοπελιτες μαστορες και χειροτεχνες δημιουργησαν μακρα παραδοση.
      Το ταξιδι μας στην καταφυτη Σκοπελο ειναι μια μαγευτικη διελκυστινδα μεταξυ πευκων και θαλασσας! Ο συνδυασμος αυτος ειναι και ο λογος για τον οποιο ο Διεθνης Οργανισμος Βιοπολιτικης την ανακηρυξε το 1997 επισημα "πρασινο και γαλαζιο νησι". Το μεγαλυτερο κομματι της εκτασης του νησιου καλυπτεται απο παρθενο πευκοδασος και οι μη δασικες εκτασεις καλυπτονται απο ελαιωνες και οπωρωνες με δαμασκηνιες. Το διασημο δαμασκηνο Σκοπελου ειναι μοναδικο στο ειδος του στην Ελλαδα.


       Πρωτευουσα του νησιου ειναι η Σκοπελος, η Χωρα. Χτισμενη στο βορειοανατολικο τμημα του, ανηφοριζει σε πλαγιες τριων λοφων απο το λιμανι της ως την ακροπολη (καστρο) της αρχαιας Πεπαρηθου. Η Χωρα εχει χαρακτηριστει παραδοσιακος οικισμος και διατηρει την αυθεντικη σκοπελιτικη αρχιτεκτονικη. Τα πλακοστρωτα φιδωτα δρομακια, με τις καμαρες και τις ολανθιστες περιποιημενες γλαστρες, εκτεινονται σχεδον σε ολη την παλια πολη. Βασικο χαρακτηριστικο της Χωρας, αλλα και ολοκληρου του νησιου, ειναι οι εκκλησιες. Υπολογιζονται γυρω στις 120 στην πρωτευουσα και περιπου αλλες τοσες ειναι διασπαρτες σε ολο το νησι.
      Ο ανηφορικος δρομος που οδηγει στο βενετσιανικο καστρο του 13ου αιωνα και μια βολτα απο το Λαογραφικο Μουσειο της Σκοπελου ειναι ο ασφαλεστερος τροπος να μας ανοιξει... η ορεξη! Απαραιτητη μια σταση στο τσιπουραδικο του Γιωργη, οχι μονο για τους ευφανταστους μεζεδες, αλλα και για τον εμπειρο ηχο του μπουζουκιου του. Επομενως σταθμος μας το χωριο Γλωσσα, που βρισκεται στο βορειοδυτικο τμημα του νησιου, στις δυτικες πλαγιες του ορεινου ογκου της Δελφης και σου βγαινει η γλωσσα να το ανεβεις!! Το "ψηλο χωριο", κατα τον Παπαδιαμαντη, αποτελει τον υψηλοτερο οικισμο των Βορειων Σποραδων. Θεωρειται λοιπον σωστα "μπαλκονι των Σποραδων", απ' οπου μπορει κανεις να αγναντεψει τη θαλασσα ως τα βουνα της Θεσσαλιας, τη γειτονικη Σκιαθο και τις ακτες της Ευβοιας. Το επινειο της Γλωσσας, το Λουτρακι, με τις εκατονταδες ψαροταβερνες ετοιμες να σαλπαρουν στα γαλανα νερα του Αιγαιου, θεωρειται το αυθεντικοτερο ψαροχωρι των Σποραδων.
     Επομενο και πιο γραφικο χωριο του νησιου ειναι το Κλημα, που βρισκεται 3 χλμ. απο τη Γλωσσα και αξιζει τουλαχιστον ενα διωρο περπατημα αναμεσα στα παλια πολυχρωμα σπιτια του με τα ξυλινα μπαλκονακια, τις μουριες και τις συκιες! Το Νεο Κλημα ή Ελιος ειναι ο νεοτερος οικισμος του νησιου και βρισκεται διπλα απο τον Χοβολο, μια απο τις ωραιοτερες και μεγαλυτερες παραλιες του νησιου, με λεπτη αμμο και καταγαλανα νερα. Μηλιες, Σταφυλος, Πανορμος ειναι απο τις δημοφιλεστερες παραλιες, ομορφες ομως ειναι και οι μικρες αμμουδιες απο τις Αντρινες εως τον Ελιο και τη Γλωσσα, με τα πευκα να ακουμπουν το νερο. Το Περιβολι και ο Χονδρογιωργης στα βορεια ειναι ο,τι πρεπει για οσους διαθετουν τζιπ! Στη νοτια πλευρα του νησιου κρυβονται πιο γαληνιες παραλιες. Οκτω χλμ. απο τον Σταφυλο μας περιμενει ενας ησυχος κολπισκος, η πευκοφυτη παραλια του Αγνωντα.

 
     Μηλιες και Καστανη ειναι οι πιο κοσμικες παραλιες του νησιου. Ολοκαθαρα νερα, αμμος και παροχες για τους λατρεις των θαλασσιων σπορ. Στον Αγνωντα, στη Μηλια, στον Πανορμο και στο Λιμνοναρι μπορειτε να χαρειτε θαλασσιο σκι και wind serfing. Στο βορειο τμημα του νησιου βρισκεται και η παραλια του Αι Γιαννη - Καστρι, οπου γυριστηκε και το εντυπωσιακο φιναλε της κινηματογραφικης υπερπαραγωγης "Mamma Mia".
     Η μερα προσφερεται για αστακομακαροναδες στον Αγνωντα, σκοπελιτικες τυροπιτες και "χαμαλια" (παραδοσιακο γλυκο αμυγδαλωτο με ροδονερο και γαριφαλο) και η νυχτα μας βρισκει για ενα ποτο στο λιμανι. Αμυγδαλωτα, πιτες, τουρσια, γλυκο δαμασκηνο κλπ. προμηθευτηκαμε στη Γλωσσιωτισσα.
     Και ποσο πιο τελεια θα μπορουσε να ολοκληρωθει το ταξιδι μας στη Σκοπελο, παρα με μια βουτια το σουρουπο στα χρυσα νερα του Πανορμου, καθως ο ηλιος χανεται στο βαθος του οριζοντα!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου