Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΓΙΝΑ: ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!!




                                                ΑΙΓΙΝΑ: ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!!!

       Δημοφιλης προορισμος -εδω και δεκαετιες- που ομως δεν εχει χασει την αιγλη του με το περασμα του χρονου, καθως διαθετει καθαρες παραλιες και καλη υποδομη..

      Το πυκνο πευκοδασος, που καλυπτει μεγαλο μερος του εδαφους της, και οι καλες παραλιες αποτελουν τους κυριοτερους πολους ελξης των επισκεπτων. Η Αιγινα, με τα ομορφα νεοκλασικα να στολιζουν το μικρο λιμανι, το ναο του Αγ. Νικολαου, την αγορα και τα δεκαδες πλεουμενα, διατηρει το νησιωτικο χαρακτηρα της και παραμενει μια ομορφη νησιωτικη πολιτεια!

      Best διαδρομη...
     Η καλυτερη μεσογεια διαδρομη ειναι σιγουρα αυτη που συνδεει την Αιγινα με την Αγια Μαρινα. Ο δρομος στριφογυρνα αναμεσα απο υπεροχα πευκοδαση, για να καταληξει μετα απο 13 χλμ. στο τουριστικο θερετρο του νησιου. Σε αυτη τη συντομη αλλα αξιολογη διαδρομη αξιζει να σταματησετε για να δειτε τα ερειπια της Παλαιοχωρας, της μεσαιωνικης πρωτευουσας του νησιου, που βρισκονται διασπαρτα σε αποτομο λοφο, κοντα στο μοναστηρι του Αγιου Νεκταριου. Το χωριο Μεσαγρος, με τη μεγαλη παραδοση στην κατασκευη κεραμικων, βρισκεται στο κεντρο του νησιου και εχει εξαιρετικη θεα στο Σαρωνικο. Ευκολα θα επισκεφθειτε το φημισμενο ναο της Αφαιας Αθηνας, κτισμα του 6ου π.Χ. αιωνα.



      Αν πατε... σκαφατοι!
    Το ακρωτηρι του Τουρλου απεχει μολις 11 ν.μ. απο τις ακτες του Σαρωνικου, πραγμα που μεταφραζεται σε περιπου 20 λεπτα διαρκεια ταξιδιου με ενα ταχυπλοο σκαφος και περιπου μιαμιση ωρα με ιστιοφορο. Οι ανατολικες ακτες της Αιγινας, δηλαδη ολο το μηκος της ακτης απο το Τουρλο μεχρι την Περδικα, προτεινονται για καθε ειδους πλεουμενο. Η ακτογραμμη απο την ενδιαφερουσα Κρασοσπηλια και τα Αμμονησια ως τα χαρακτηριστικα καθετα βραχια στο ακρωτηρι Πενηντα και στους απανεμους ορμους κοντα στην Περδικα, μονοπωλει το ενδιαφερον. Το λιμανακι της Αγιας Μαρινας, παρ' οτι ο μολος ξανακατασκευαστηκε, παρεχει ασφαλες αγκυροβολιο μονο για φουσκωτα και μικρα σκαφη. Σαφως πιο οργανωμενο το λιμανι της Περδικας, που γνωριζει ευκολα τον κορεσμο, καθως το προτιμουν δεκαδες μεγαλα σκαφη αναψυχης και θαλαμηγοι.

     Tips για... ψαροντουφεκαδες
    Τα βαθια νερα στο ακρωτηρι του Τουρλου και στην Κρασοσπηλια προσφερουν ευκαιριες για αποδοτικα ψαρεματα!!!

     Επισκεψη στο κεντρο περιθαλψης αγριων ζωων..

    Το Ελληνικο Κεντρο Περιθαλψης Αγριων Ζωων ειναι το πρωτο κεντρο περιθαλψης στα Βαλκανια. Ξεκινησε τη δραση του το 1984 ενω στη μορφη αυτη συσταθηκε το 1990, με εδρα των δραστηριοτητων του στην Αιγινα. Περιλαμβανει πανω απο 3500 τραυματισμενα, εξαντλημενα ή δηλητηριασμενα αγρια ζωα το χρονο, τα περισσοτερα απο τα οποια ανηκουν σε προστατευομενα ειδη. Απο αυτα, πανω απο τα μισα, οσα κρινονται ικανα να επιβιωσουν ελευθερα στο φυσικο τους περιβαλλον μετα τη θεραπεια τους, απελευθερωνονται. Το κεντρο εχει συμβαλλει στην προστασια απειλουμενων ειδων που εχουν μικρο πληθυσμο στην Ελλαδα και την Ευρωπη.
    






 
  Τι θα δειτε....
 * Αναμεσα στα πολλα ενδιαφεροντα κτισματα ξεχωριζουν τα σπιτια που εζησαν οι Τρικουπηδες, ο Καναρης και ο Κουντουριωτης.
 * Ξεχωριστη αναφορα θα πρεπει να γινει για τον πυργο του Μαρκελλου, οπου εγκατασταθηκε ο Καποδιστριας και η πρωτη ελληνικη κυβερνηση το διαστημα 1826 - 1829 και σημαρα λειτουργει ως πολιτιστικο - εκθεσιακο κεντρο.
 * Πλουσιο σε εκθεματα ειναι το αρχαιολογικο μουσειο, αφου οι καλες τεχνες ηταν ιδιαιτερα αναπτυγμενες στο νησι κατα την περιοδο μεταξυ 6ου και 5ου αιωνα.
 * Αριστερα απο το λιμανι και κοντα στον αρχαιολογικο χωρο ηταν καποτε κτισμενος ο ναος του Απολλωνα.


 
    Τι να παρετε απο το νησι???
  Φυσικα φιστικια Αιγινης!!!!
 Το φιστικι ειναι το πιο επωνυμο προιον της Αιγινας, που εχει δωσει το ονομα της στον ξηρο αυτο καρπο.


   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου