Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ



       ΤΖΙΝΤΖΕΡ: ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ....

  Το τζιντζερ προερχεται απο την Ανατολη. Σημερα, η ποιοτικοτερη πιπεροριζα καλλιεργειται στην
Καραιβικη. Ειναι αγαπημενο και απαραιτητο συστατικο της ινδικης, ιαπωνικης και κινεζικης κουζινας. Ενεργο συστατικο της πιπεροριζας ειναι η τζιντζερολη, ενα συστατικο που οταν μαγειρευεται, εχει πικαντικο αρωμα και μια γλυκεια ταυτοχρονα πιπερατη γευση. Εκτος, ομως, απο τη γευση και το αρωμα που δινει στα φαγητα, το τζιντζερ εχει και μεγαλη θεραπευτικη αξια!!

 τι περιεχει...
Το τζιντζερ αποτελειται σε μεγαλο ποσοστο απο νερο (περιπου 80%). Επιπλεον, περιεχει αρκετο καλιο, ψευδαργυρο, και πολυφαινολες, στις οποιες οφειλονται καποιες απο τις ωφελιμες δρασεις του.

 πως σας ωφελει...
Οι Κινεζοι το συνιστουν εδω και 2000 χρονια για τη βελτιωση στομαχικων διαταραχων και για την καλυτερη λειτουργια του πεπτικου συστηματος. Τα αιθερια ελαια του και αλλα συστατικα του του προσδιδουν ορισμενες απο τις πολυτιμες ιδιοτητες του. Συγκεκριμενα:
1. Φημιζεται για τις αντιοξειδωτικες, αντικαρκινικες και ανοσορρυθμιστικες του ιδιοτητες.
2. Μειωνει τα επιπεδα χοληστερηνης στο αιμα, ρυθμιζει το σακχαρο και εχει επουλωτικη δραση.
3. Βοηθα στην καλη χωνεψη, καταπολεμα την ναυτια, τονωνει τον οργανισμο και απαλυνει  τα   συμπτωματα του κρυολογηματος, του στομαχοπονου και του πονοκεφαλου. Εχει αντιπυρετικη και αντιμικροβιακη δραση.
4. Πολλοι επιστημονες πιστευουν οτι το τζιντζερ βοηθαει στη μειωση των αρθριτικων ενοχλησεων. Παρ'ολα αυτα, απαιτουνται ακομα περισσοτερες μελετες για την επιβεβαιωση των πιθανων του δρασεων στη θεραπεια της οστεοαρθριτιδας! Μπορει απο τις περισσοτερες ερευνες να προκυπτουν θετικα αποτελεσματα για την επιδραση αυτου του φυτου στον οργανισμο, ωστοσο, δεν θα πρεπει να το παρακανετε, γιατι δεν αποκλειονται πιθανες παρενεργειες απο τη συστηματικη μακροχρονια ληψη του. Η καταναλωση του, επισης, πρεπει να αποφευγεται απο παιδια κατω των 2 ετων.

    πως θα το βρειτε στην αγορα..
* σε ριζα
* σε σκονη
* σε σιροπι
* σε αιθεριο ελαιο
* σε καψουλα
* σε βαμμα

    που θα το βρειτε..
Το μπαχαρικο θα το βρειτε σε μεγαλα σουπερμαρκετ, καθως και σε μαγαζια που πωλουν μπαχαρικα.
Τη ριζα θα τη βρειτε σε σουπερμαρκετ και σε καταστηματα υγιεινης διατροφης και βιολογικων προιοντων. Το αιθεριο ελαιο, το σιροπι, τις καψουλες και το βαμμα θα τα αναζητησετε σε επιλεγμενα φαρμακεια.

    πως να το διαλεξετε..

 Η ριζα πρεπει να ειναι λεια, χωρις ρυτιδες και σκληρη με ομοιομορφο χρωμα. Σε περιπτωση που καποια σημεια ειναι μαλακα, ρυτιδιασμενα ή με διαφορετικο χρωμα σημενει οτι δεν ειναι φρεσκια.

     πως να το συντηρησετε..
 Η φρεσκια ριζα συντηρειται στο ψυγειο για δυο εβδομαδες περιπου. Κατα τη φυλαξη δεν πρεπει να την ξεφλουδισετε ολη, γιατι θα αλλοιωθει γρηγορα και θα χαθουν τα θρεπτικα της συστατικα. Φροντιστε να ξεφλουδιζετε καθε φορα μονο το σημειο που προκειται να καταναλωσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου