Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ "ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ" ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ




      Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ "ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ" ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

 Δεν ειναι λιγες οι φορες που ανυποστατοι ισχυρισμοι σε θεματα διατροφης, εχουν οδηγησει τον απλο κοσμο σε πανικο, διερωτουμενο αν τελικα μπορει να καταναλωνει κατι με ασφαλεια, χωρις να βαζει σε κινδυνο την υγεια του. Πλειαδα ουσιων, που εμπεριεχονται εκ φυσικου στα τροφιμα που καθημερινα χρησιμοποιουμε στη διατροφη μας, χαρακτηριζονται απο ειδικους, και ιδιαιτερα αβιαστα, ως καρκινογονα, αποπροσανατολιζοντας την κοινη γνωμη. Για παραδειγμα, η ανιλινη που εμπεριεχεται στα καροτα ή τα ψωραλενια που υπαρχουν στο σελινο και το μαιντανο, εχουν πιθανη καρκινικη δρασηστα πειραματοζωα, αλλα αυτο το γεγονος δεν αρκει για να χαρακτηρισουμε αυτες τις ουσιες καρκινογονες για τον ανθρωπο. Και αυτο, διοτι στα εργαστηριακα πειραματα οπου δοκιμαστηκαν αυτες οι ουσιες, οι δοσεις που χρησιμοποιηθηκαν ηταν τεραστιες για τη μικρη σωματικη μαζα των πειραματοζωων, ενω το χρονικο διαστημα που χορηγηθηκαν ηταν σχεδον ολη η διαρκεια της ζωης του πειραματοζωου και μαλιστα καθημερινα!
 Ενα απλο παραδειγμα με τη φουρφουραλη, που εμπεριεχεται στο λευκο ψωμι και θεωρειται πιθανο καρκινογονο για τα πειραματοζωα, θα μας δωσει τη σωστη διασταση του πραγματος: 1 φετα λευκο ψωμι εμπεριεχει το ανωτατο 167 μγρ. φουρφουραλης. Η δοση φουρφουραλης που σε πειραματοζωα προκαλεσε καρκινογενεση, ηταν 197 mg ανα κιλο σωματικου βαρους ημερησιως. Αν λοιπον τωρα αναρωτιεστε ποια θα ηταν η αναλογη ποσοτητα φουρφουραλης που σε εναν ανθρωπο 70 κιλων θα προκαλουσε καρκινογενεση, κρατηθειτε: 13.790.000 μικρογραμμαρια φουρφουραλης ή αν το αναγουμε σε ψωμι, 82.575 φετες! Και βεβαια αυτη η καταναλωση θα επρεπε να γινεται σε καθημερινη βαση επι χρονια...
 Αυτο λοιπον που προκυπτει και απο τις επισημανσεις του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας ειναι πως πρεπει να μας απασχολει η συσταση της τροφης που καταναλωνουμε, αλλα ταυτοχρονα να μην πανικοβαλλομαστε παρερμηνευοντας επιστημονικα δεδομενα και να δινουμε βαση πρωτα απ ολα στις συστασεις, που απορρεουν απο σωρεια επιδημιολογικων μελετων στον ανθρωπο. Και τι δειχνουν αυτες οι μελετες; Πως αν υπαρχει κατι που πρεπει να "ριξουμε στο πυρ το εξωτερο", ειναι το καπνισμα, η παρατεταμενη εκθεση μας στις ακτινοβολιες και οι κακες διατροφικες συνηθειες που συνιστανται κυριως στην υψηλη καταναλωση ζωικων λιπαρων, ζαχαρης και αλκοολ και που συν τοις αλλοις συνεπαγονται υπερβολικη συσσωρευση λιπωδους ιστου, με δυσμενεστατες επιδρασεις στην υγεια μας. Ολες οι επιδημιολογικες μελετες που αφορουν τον καρκινο δειχνουν μια σαφη προστατευτικη δραση των φρουτων και των λαχανικων απεναντι στην εμφανιση πολλων μορφων αυτου. Αυτο επιτυγχανεται μεσω των ιδιαιτερων συστατικων των φρουτων και των λαχανικων που δρουν με τους εξης τροπους: αναστελλουν τις ορμονικες διαδικασιες της καρκινογενεσης, προφυλασσουν το γενετικο υλικο απο την επιδραση καρκινογονων συστατικων, προαγουν τη λειτουργια αντικαρκινικων ενζυμικων συστηματων του οργανισμου και τελος εξουδετερωνουν τις ελευθερες ριζες.
 Ας ξεκαθαρισουμε λοιπον πως η καταναλωση μικροποσοτητων φυσικων ουσιων που εικαζεται οτι προκαλουν καρκινογενεσεις στα πειραματοζωα, γινεται εδω και πολλα πολλα χρονια (μια απ αυτες τις ουσιες ειναι και το μαυρο πιπερι) και ειναι απιθανο να εμπεριεχει ρισκο για την υγεια του ανθρωπου.
 Ειναι δε ιδιαιτερα οξυμωρο, να βλεπουμε ενα παχυσαρκο ατομο που καπνιζει και διατηρει επι σειρα ετων λανθασμενες διατροφικες συνηθειες, να προβληματιζεται για το αν θα πρεπει να καταναλωσει ή οχι το μαυρο πιπερι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου